Üzemszünetbiztosítás, kártérítés
Nyújt-e kártérítést az üzemszünetbiztosítás az elmúlt napok korlátozásai miatti leállások esetén?

Bár a Korona-vírus kapcsán meghirdetett iskolabezárások miatt társaságunk a diákok támogatásának céljából a hétköznapokra bevezetett egy on-line történelemoktatási modellt, melynek keretében minden hétköznap 11 órakor egy érettségi tétel kidolgozásában igyekszünk segítséget nyújtani, természetesen nem feledkezünk meg társaságunk alaptevékenységéről sem, így amellett, hogy home office formában zavartalanul végezzük ügyfeleink kiszolgálását, hétvégenként szakmai megjelenésekkel is jelentkezünk, melyekben a kialakult speciális helyzetre tekintettel – és átírva tervezett tematikánkat – igyekszünk partnereink aktuális kérdéseire felelni.

Az elmúlt héten több ügyfelünk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy az egyébként szerződésének részét képező üzemszünetbiztosítás terjedelme, védelme értelmezhető-e a jelenleg kialakult viszonyok közt, nyújt-e kártérítést a biztosító egy ilyen jellegű üzemi leállás esetén.

Válaszunk egyszerűen az, hogy nem.

Azonban ügyfeleinknek is kifejtettük, hogy miért nem számolhatnak ezekben az esetekben kártérítéssel, így ehelyütt is megtesszük.

A biztosítók két módját határozzák meg az üzemszünetbiztosításoknak. Megkülönböztetjük a tűz-üzemszünetbiztosítást (mely meghatározott vagyon-jellegű káresemények bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást), illetve a géptörés-üzemszünetbiztosítást (mely a gépek meghibásodása miatti üzemi leállások esetén ad térítést). A második eset kérdésünk kapcsán nyilvánvalóan nem értelmezhető, az elsővel kapcsolatban pedig több probléma is felmerül az alábbiak szerint:

  • Egyfelől a biztosítók feltétele – eltérő szövegezéssel ugyan, de minden esetben – kizárja a kártérítést a hatósági intézkedések következtében előálló káreseményeknél;
  • Másfelől – ahogy feljebb is utaltunk rá – ez esetben nincsen vagyonbiztosítási káresemény (pl. egy tűzkár), amely hatásainál fogva a megszokott üzemmenet megszakadna.

Mindezekből az következik tehát, hogy – bár a cégek megszokott üzemi tevékenysége sok esetben és rajtuk kívül eső okból megszakad – a Korona-vírus okán bevezetett intézkedések nem minősülnek biztosítási eseménynek, így az ezek miatt zárva tartó éttermek, mozik, áruházak vagy gyárak üzemszüneti káraikat nem tudják biztosítási szerződéseik üzemszünet módozatai alapján a biztosítók által megtéríttetni.

Kérje INGYENES ajánlatunkat!
Adja meg elérhetőséget és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a részletesen is tájékoztassuk a lehetőségeiről, és a támogatás igénylésének módjáról.
Kérem az ingyenes ajánlatot
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, már csak május végéig köthet növénybiztosítást!
close-link