Beruházások, fejlesztések biztosítása

Beruházások, fejlesztések biztosítása

A vállalkozások fejlődésének, növekedésének természetes velejárója működési környezetük és eszközparkjuk bővítése, fejlesztése, modernizációja. Mint sok minden másnak, ennek is sok esetben vonzata a kockázatok körültekintő kezelése, a megfelelő biztosítási konstrukciók kialakítása annak érdekében, hogy a fejlődés egy nemvárt (és még kevésbé kívánt) esemény következtében nehogy megtorpanássá váljon.

Amennyiben a társaság ingatlanjainak fejlesztéséhez, új ingatlan kivitelezéséhez lát, célszerű a kivitelezési munkálatok idejére (egészen az átadásig) a vagyonbiztosításba emelést megelőzően építés-szerelési biztosítást kötnie. Ennek a legtöbb esetben két fő fejezete van, az első az épülőfélben lévő ingatlan vagyoni kárait fedezi, a második pedig az építkezéssel összefüggésben keletkező felelősségi károkozásokat. Minden esetben javasolt a szerződés kivitelezéshez igazítása, így többek közt annak megvizsgálása, hogy az építkezés során felmerülhet-e a már meglévő, az építkezést körülvevő ingatlanokban károkozás, illetve, hogy az ezáltal fenyegetett ingatlanok saját vagy idegen tulajdonban vannak-e. Szintén ajánlott gondoskodni a szavatossági időszakban bekövetkező károkról, a próbaüzem során fellépő terhelésről, az ütemtervtől való eltérés lehetőségéről – és még hosszasan sorolhatnánk a figyelembe (és fedezetbe) veendő aspektusokat.

Ha a társaság egy meglévő ingatlan „felszerelésére” készül, például egy épületben polc- vagy állványrendszer, telepítésére, vagy szerelési munkálatokra, akkor a fent leírtakhoz hasonló tartalmú szerelésbiztosítást ajánljuk figyelmükbe.

Ki kell térnünk arra az esetre is, ha a beruházást egy ilyen biztosítással már rendelkező fővállalkozó végzi. Ekkor ugyanis érdemes bekérni a meglévő (sok esetben keret rendszerű) szerződését és megvizsgálni, hogy annak tartalma megfelel-e a társaságnál tervezett kivitelezési munkálatoknak, illetve azt is, hogy a szerződésben milyen kártérítési limitek szerepelnek és azokra történt-e már kárbejelentés a vizsgált időszakban (természetesen ebben is szívesen állunk partnereink rendelkezésére). Amennyiben a meglévő kötvény nem látszik megfelelőnek, úgy érdemes előírni a kivitelezőnek egy eseti szerződés megkötését.

Amennyiben a bővítést újonnan beszerzett eszköz, gép, elektronikus berendezés, vagy ezek egy csoportja alkotja, úgy érdemes ezekre géptörésbiztosítást, vagy az elektronikus berendezésekre vonatkozó biztosítást kötni (igaz sok esetben ez nem is választás kérdése, hiszen finanszírozott eszközök esetén ez gyakorta előírásként is megfogalmazódik).

Az ilyen típusú módozatok egyaránt képesek kezelni a külső- és a belső törésekből fakadó, vagy a betöréses lopás és rablás, de akár a lopás- és részlopáskárokat is, amennyiben a gép felhasználásának megfelelően került összeállításra a szerződés tartalma, nem rögzített gépek esetén tekintettel a területi hatályra is. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a biztosított eszköz működésénél vagy felhasználásánál fogva nem szerepel-e a biztosító társaság kizárásai között, nehogy a későbbiekben ez csak egy káresemény alkalmával derüljön ki.

Kérje INGYENES ajánlatunkat!
Adja meg elérhetőséget és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a részletesen is tájékoztassuk a lehetőségeiről, és a támogatás igénylésének módjáról.
Kérem az ingyenes ajánlatot
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, már csak május végéig köthet növénybiztosítást!
close-link