Növénybiztosítás

Növénybiztosítás

Magyarországon ma kétféle módja van a növénybiztosítási szerződések kialakításának. Az egyik a hagyományosnak nevezhető növénybiztosítás, ahol a Szerződő a szerződés tartalmának meghatározásakor nagyobb szabadságot kap (többek között a hektáronkénti hozamok meghatározása kapcsán, vagy a biztosítandó területek kijelölésekor). A másik a néhány éve létező díjtámogatott növénybiztosítások rendszere, melynek legfőbb eltérése a fentiektől az, hogy egy előre meghatározott, e célra elkülönített állami alapból a rendelkezésre álló összeg erejéig az éves biztosítási díj egy részét támogatás formájában, utófinanszírozott módon visszakapja a szerződő, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel (például az Egységes kérelmen a díjtámogatott biztosítás megkötésének jelölése, a pontos adatközlés és a határidőig történő díjfizetés).

Az utóbbi választása esetén kétféle módon is szerződhetünk:

  • A-kategória: ez a változat egy csomag megvásárlását jelenti, melynek tartalmát tekintve nem szelektálhatunk, annak minden elemét szerződésünk részévé kell tennünk (ezek a következő kockázatok: jég, tűz, vihar, téli fagy, tavaszi fagy, mezőgazdasági árvízkár, aszály, felhőszakadás). Bár ezek mindegyike valószínűleg nem tekinthető releváns kockázatnak, a csomag választása mellett szól, hogy a díjtámogatás mértékének logikája szerint a legnagyobb eséllyel ez kapja a legmagasabb díjvisszatérítést (megközelítőleg 65%), hiszen amennyiben a rendelkezésre álló keretösszeget meghaladja a díjtámogatási igények volumene, úgy előszőr a C, majd a B típusú szerződések támogatását csökkentik. (a díjtámogatás intenzítása 2019-ben az A kategória esetén 55%, a B és a C esetén 40% volt)
  • B-C-kategória: a fentiektől eltérően ezek választása esetén magunk választhatunk növényenként a rendelkezésre álló kockázatok közül (például módunkban áll az őszi kalászosokat jég és tűz, de az őszi káposztarepce jég, tűz és vihar kockázatok esetére is biztosítottá tenni, de arra is van lehetőségünk, hogy a BC módozatokat szerződésen belül kombináljuk az A kategóriával – azaz a fenti példán továbbhaladva napraforgó területeinkre csomagbiztosítást választva).

A díjtámogatott biztosítás kötése esetén fontos tudnivaló, hogy az adott, biztosítani kívánt kultúránk teljes termőterületét a szerződés részévé kell tennünk, valamint, hogy nem a teljes díj esik az állami támogatás hatálya alá. A szabályok szerint a 20% alatti károkat nem téríti a díjtámogatott biztosítás egy kockázat esetében sem, így az ebbe a tartományba eső káreseményeket egy D-jelű kiegészítő biztosítás megkötésével kezelhetik a Szerződők, melyet általában az összdíjtétel csak egy kis hányadával számítanak a biztosítók éppen azért, hogy az összdíj lehető legnagyobb részére igénybe tudják venni partnereik a támogatást (például ha egy kedvezmények nélküli jég- és tűzkárokra vonatkozó díjtétel 1-1,2%, akkor ezen belül a D a legtöbb esetben pusztán 0,05%).

Jelenleg négy biztosító társaság kínál növénybiztosítási megoldásokat, ide nem számítva a regionálisan helyenként megjelenő biztosítási egyesületeket, közösségeket. Társaságunk véleménye szerint a fentieken túl négy olyan kardinális szempont van, melyek összevetésére mindenképpen szükség van a biztosítási díjon túl ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni a piaci kínálatot megismerve, mégpedig

  • A biztosítási események meghatározása (azaz, hogy egyes biztosítótársaságok miként definiálják például a tűzkárt, vagy a viharkárt);
  • A biztosítási időszak meghatározása (azaz, hogy mely kultúra esetében milyen növekedési stádium, vagy naptári időpont az, amellyel már életbe lép a biztosítás és az meddig él);
  • A biztosítók kizárásai (azaz, hogy mely esetekben nem térít az adott társaság);
  • Az egyes veszélynemek kártérítése kapcsán alkalmazott önrészesedések (itt nagyon fontos, hogy milyen százalékos levonást vagy elérési küszöböt alkalmaz egy biztosító, de nem kevésbé lényeges, hogy az önrészesedését mire vetíti – a károsodott területre pusztán, a károsodott parcella biztosítási összegére vagy a teljes, üzemi szintű növénykultúra biztosítási összegére).

Mindezek megismerésének és a körültekintő döntés meghozatalának támogatása céljából ügyfeleink rendelkezésre bocsátunk egy, ezen információk rendezett áttekintését lehetővé tevő, részletes elemző anyagot!

Kérje INGYENES ajánlatunkat!
Adja meg elérhetőséget és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a részletesen is tájékoztassuk a lehetőségeiről, és a támogatás igénylésének módjáról.
Kérem az ingyenes ajánlatot
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, már csak május végéig köthet növénybiztosítást!
close-link