Gazdálkodó partnereinkkel fenntartott szoros kapcsolatunknak köszönhetően már az elmúlt két évben is láttuk, hogy aszálynak való kitettség damoklészi kardként lebeg a növénytermesztők feje felett, de tavaly és tavaly előtt a késő tavaszi és koranyári esőzések még meg tudták menteni a termés egy részét, így – ha bizonyos esetekben nem is a tervezett hozamok mellett, de – az aratást követően meg tudtak telni a magtárak. Az idei év azonban régen látott szárazságot hozott, ami – különös tekintettel a Dunától keletre eső termőterületekre – nem ritkán 100%-os hozamveszteséggel járt, különösen a kukorica és a napraforgó termésében.

A Kárenyhítési Alap mellett a növénybiztosítási konstrukciók azok, melyekkel a gazdálkodók mérsékelni tudják a mostoha időjárási körülmények okozta veszteségüket. Lényeges azonban ezen termékek ismerete is, hogy egy ideihez hasonló mérvű kár esetén ne érjen meglepetésként a kárrendezés folyamata.

Az aszálykockázat szerződésbe emelésekor a biztosító azt vállalja, hogy abban az esetben minősíti biztosítási eseménynek a káreseményt, amennyiben az aszály-sújtotta növénykultúra teljes termőterületét bázisul választva megvalósul az 50%-ot meghaladó hozamveszteség. Ebben az esetben az 50% feletti veszteséghez kapcsolódó biztosítási összeg lesz a kártérítési összeg. Lényegese továbbá, hogy ezen kárnem esetén a biztosító vagy a szerződő historikus adatait, vagy a megyei átlagokat veszi alapul a kárrendezés során, azaz nem a szerződő által a szerződéskötéskor lejelentett, várható hektáronként hozamokat.

Definíció szerint aszálykár akkor következik be, ha 30 egymást követő napon a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 10 mm-t vagy ha a lehullott összes csapadék mennyisége nem éri el a 25 mm-t és a napi maximum hőmérséklet legalább 15 napon meghaladja a 31 Celsius fokot.

Az államilag támogatott növénybiztosítási szerződések „A” csomagjának megkötése azért is látszik különösen indokoltnak, mert

  • egyfelől ehhez a csomaghoz kapcsolódik a legmagasabb intenzitású támogatás (az elmúlt esztendőben 70%-os volt, vagyis a biztosítási díj több, mint kétharmadát visszafizeti az állam),
  • másfelől a csomagbiztosítás jellegénél fogva magában foglalja az összes növénybiztosítási kockázatot, melyre szerződés köthető.

Természetesen bármilyen további kérdés esetén készséggel állunk jelenlegi és jövőbeni ügyfeleink rendelkezésére.

Forrás: https://agrar24.hu/az-orszag-jelentos-reszen-aszaly-van/

Kérje INGYENES ajánlatunkat!
Adja meg elérhetőséget és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a részletesen is tájékoztassuk a lehetőségeiről, és a támogatás igénylésének módjáról.
Kérem az ingyenes ajánlatot
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, már csak május végéig köthet növénybiztosítást!
close-link