Lapszemle: Üzemszüneti leállás biztosíthatósága
Lapszemle: Világszerte beszédtéma a COVID19 által okozott üzemszüneti leállás biztosíthatósága

Ahogy arról olvasóink már hetekkel ezelőtt értesülhettek tőlünk, az üzemszünetbiztosítási fedezetek jelenleg nem tartalmazzák a világjárványok által okozott károkat. A vita azonban nem csak nálunk zajlik erről, a napokban több hír is napvilágot látott és a világ biztosítási piacának fajsúlyos véleményformálói is megszólaltak mindennek kapcsán.

A világ egyik legnagyobb biztosítójának, a Chubb-nak a CEO-ja,  Evan Greenberg azt mondja egy, a CNBC Thursday-nek adott interjújában az államok erőfeszítéseiről, amelyek az üzemszünetbiztosítás kiterjesztésére irányulnak a COVID 19-re, hogy „nem lehet visszamenőleg megváltoztatni egy szerződést, ez alkotmányellenes lenne. (…) A katasztrófák, mint a földrengések vagy hurrikánok földrajzilag vagy időben behatárolhatók, de egy világjárvány egészen más, hiszen nem rendelkezik sem földrajzi, sem időbéli korlátokkal.” Ahogy az interjú további részében kifejti, teljesen megérti az (amerikai tag)állomok frusztráltságát ennek kapcsán, de véleménye szerint az egyedüli, aki képes kezelni ezt a helyzetet, éppen maga az állam.

Egy másik interjúban Oliver Bate, az Allianz CEO-ja a világjárvány iparra gyakorolt hatását egyenesen egy meteor becsapódásához hasonlítja, bár, mint mondja, még folyik a vita a biztosítók és viszontbiztosítók szektorában, hogy mekkorák a pandémia okozta veszteségek. Bate elmondja, hogy mialatt zajlanak az üzemszüneti biztosításokkal kapcsolatos egyeztetések, jelentős veszteségeik vannak más oldalról.

Maga Tim Starr, a Starr Group tulajdonosa is ismertette állásfoglalását a „heves vitáról az üzemszünetbiztosítás és a COVID 19 kapcsán”. Miután ő is rámutat, hogy a fedezet közvetlen fizikai veszteségre vagy sérülésre vonatkozik, amelyet a feltételek szerinti káresemény okoz, valamint, hogy e definíciónak nem felel meg egy világjárvány, kilátásba helyezett olyan egyeztetéseket, melyek a biztosítási szektor résztvevőinek összefogásával forrásokhoz juttathatnák az ipar résztvevőit – ahogyan az a szeptember 11-ei katasztrófa esetén történt.

A vita és az ennek kapcsán felmerült lehetőségek mérlegelése tehát világszerte tart és bár ez a rövid kis összefoglaló csak megerősíti a korábban általunk leírtakat, nincs kizárva, hogy idővel megoldás is szülessen.

Kérje INGYENES ajánlatunkat!
Adja meg elérhetőséget és felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy a részletesen is tájékoztassuk a lehetőségeiről, és a támogatás igénylésének módjáról.
Kérem az ingyenes ajánlatot
Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, már csak május végéig köthet növénybiztosítást!
close-link